Our architectural design is informed by integration in the local environment, spatial context, our attention to materials and detail, and, above all, our customer care.

Being aware that excellent architecture is not just prestigious, but also socially responsible, we seek to provide optimistically oriented architectural solutions.

Using a holistic approach, we wish to encourage in investors the awareness of high-quality architecture resulting in a creative future for us all.

Semi-detached House at Ljubljansko Barje

In designing the house, we wanted to build on the local tradition; to recall the pile-dwelling culture in the marshes, and the traditional Slovenian balcony, i.e. ‘gank’. Each unit has its own central living room, merging into the marshes through the terrace. The first floor ‘gank’ – continuous balcony – also serves as a canopy and simultaneously as the transverse axis at the entrance to allow passage along the house. The vertical batten profile reminds of the lush vertical vegetation surrounding the wetlands. The wooden façade part and the thin plaster part are strictly separated into two compositional elements, the plastered part being the solid basis onto which the wooden part is propped, resulting in a lace-like screen to wooden outdoor terraces. The semi-detached house at Ljubljansko Barje is set on concrete piles and the base plate, and constructed of cross-laminated timber panels.

TEM Čatež Commercial and Storage Facility

In Čatež, the architect’s journey across the picturesque Dolenjska hills begins and ends by evaluating the existing situation. From each corner of the village, the views of Zaplaz – a pilgrimage site above Čatež – are framed with the rounded image of the hilly landscape. The two churches and three belfries accentuate the joining curves of hills and valleys. The concrete hall with a “double-T slab” façade that contains the entrance to the management premises serves as a charming passe-partout to the completed complex. The building attracts visitors and sets the factory’s grand design into a scale that is yet deemed bearable to an individual in relation to the surrounding built and natural environment. TEM Čatež is a company whose activity is based on excellent interpersonal relations. The owners seek to shape an environment in which the individual’s wellbeing is part of a whole that is reflected in above-average business achievements. The new working environment serves as proof that a factory, too, can be a space tailored to individual’s requirements.

Women’s Shelter Ljubljana

Women’s Shelter is a unique house in many respects. At the boundary of two urban areas – just beside the main city cemetery, separated from the remainder of the city by a park – it is easy to see how design following function can incite and foster the feeling of safety. The architectural and functional design of the building is clearly discernible in the façade segmentation. There is a caesura dividing the ground floor with the public area from the first floor with the sleeping quarters. The façade envelops the house from two sides with two materials: concrete with timber cladding, which speaks (to us) delicately and communicates with the glass layer as the other envelope. Both materials protect the interior carefully. The pattern of windows directs and hides or opens the views, thus establishing communication with the environment, and suggesting the Woman’s Shelter is no ordinary house. Rather, it is an institution that ensures protection and homely warmth.

INCE Mengeš Occupational Activity Centre

The building of the INCE Mengeš Occupational Activity Centre raises the issue of introducing contemporary architecture in the historical fabric of the rural environment. This is why in its design, the streamside house on a distinctly elongated plot follows the typology of a village core and the organisational elements of old farmhouses with a division between the roadside farmyard and the streamside private garden. Using the typically Slovenian traditional construction elements – gank or balcony, the roof shape and timber – we visually reduced the size of the building to bring it closer in scale to the nearby houses. Harmonious with the village typology, the dynamic gable roof rounds the programme off nicely. The surroundings and landscaping were designed to soften the shapes and geometries. Evading the existing vegetation and intertwining with the built edges, a subtle stitch was created between the facility and its natural environment.

Stopiče Sports Hall near Novo Mesto

The Stopiče Sports Hall is our way of answering the question of how to position contemporary public infrastructure amidst the typical Slovenian countryside. Architecture responds to the “archetypal” situation comprising rural houses, a belfry and green hills with a subtle design and clear orientation of building structures and materials. The hall’s service programme is located under the circumferential cornice, which is attuned to the relief alongside the road. This results in the sports hall large scale being amended in relation to the village houses, the building rising above the hilly landscape like a substantial wooden outbuilding.

Šmarje Pri Jelšah Home for the Elderly

The annexe is connected to the existing building by offsetting the floor plan dimensions. Its eastern part terminates the promenade along the front of the building. The upper floor features a terrace with a flower garden, which is intended for occupational therapy. The final part of the annexe façade follows the gable roof shape, thus connecting the design of the new part to the existing one, while the timber façade cladding creates a homely feeling. Our annexe to the Šmarje Pri Jelšah Home for the Elderly is a successful example of designing a facility that integrates the predominantly unbridled construction of several decades into an architectural whole.

Biro

Jereb in Budja arhitekti d.o.o. was founded in 2007 by graduates of the Ljubljana Faculty of Architecture, Rok Jereb (Ljubljana, 1975) and Blaž Budja (Kranj, 1975).

The mission of the projects designed in our architectural bureau is to manage the large and small scale. Our main guidelines in developing projects are considered and detailed architecture and urban planning, their primary criteria and aims being the environment, the functionality of the architectural creation and excellence in our customer relations.

Our works have won us several architectural prizes, including a Plečnik Medal, a Plečnik Award, a Golden Pencil for excellent realisation and a nomination for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.

2021 Jereb in Budja arhitekti team:
Rok Jereb, Blaž Budja, Nina Majoranc, Maruša Trnovec and Manica Lavrenčič.

Contact

Jereb in Budja arhitekti d.o.o.
Oražnova ulica 8,
SI-1000 Ljubljana
t.: 01 422 03 62

biro@jerebinbudja.si